Thuisopdracht 1: Hoe ga jij de komende week contact leggen? Stap 2

Deel A

Doel

Kijken hoe je de komende weken mensen lief gaat hebben met impact. Door je leven te delen, naast mensen te staan en een echte en oprechte connectie te maken.

 

Context

Wil je leren de liefde van Papa God voor het eerst of vaker uit te delen in je dagelijks leven? Dan betekent dat telkens weer de keuze maken. Op Hem zien, op Hem je vertrouwen stellen en uit je comfortzone stappen. Buiten je comfortzone bewegen voelt als risico nemen. Je hebt niets anders dan op God te vertrouwen. Dat is dan ook juist de bedoeling. Hij zal jou geven wat je nodig hebt in het moment! Iets van Gods Koninkrijk laten zien door je leven heen is iets uitgesproken persoonlijks, maar wel iets dat gedeeld moet worden! Dat we het lastig vinden om dat te delen, heeft vooral met onszelf te maken. Het vraagt een stap in geloof, dat een risico met zich meebrengt maar is zeker de moeite waard is.

God zal jou nooit met een opdracht op pad sturen zonder jou de daarbij behorende middelen en hulp te bieden.

 

Beschrijving

Je hebt tijdens de training al een start gemaakt met deze opdracht. Pak hem nu weer zonodig op en rond hem verder af. Deze opdracht heeft ook een extra deel, deel B.

Kijk naar wat God al in je heeft gelegd, want Hij werkt al door jou heen. Het kan best spannend zijn mensen te benaderen, maar dat is niet erg. God is erbij. Ontdek wat een manier is die bij jou past. Forceer jezelf niet. Wees jezelf en ontspan. Stap wel uit!

De komende week vragen we je minimaal 2 personen in je omgeving aan te spreken/iets voor iemand te doen die je normaal niet zou aanspreken/helpen. Maar eerst willen we in deze opdracht stil staan en reflecteren wat God al in ons heeft gelegd. In het benaderen van mensen vraagt hij jou niet een ander persoon te zijn door iemand te imiteren. Dat zou nep zijn. Hij vraagt juist jezelf te zijn en op Hem te zien. Hij wil jou gebruiken zoals jij bent en jou bekrachtigen met wat Hij is.

WIJ staan niet centraal, de ANDER staat centraal

 

Stap 2

Neem opnieuw voor jezelf door:

Welke karaktereigenschappen (aangeboren eigenschappen), gewoonten (aangeleerde eigenschappen) heb je? (Ben je bijv. een: doener of denker, trekker of volger, introvert of extrovert, taakgericht of mensgericht, etc …)

 • Ben je een: doener of denker
 • Ben je een: trekker of volger
 • Ben je: introvert of extrovert
 • Ben je: taakgericht of mensgericht
 • Ben je iemand die verlegen is of juist druk?
 • Hoeveel zelfvertrouwen heb je?
 • Ben je ondernemend of heb je liever dat anderen het initiatief nemen?
 • Hoe spontaan ben je?
 • Hoe ga je om met afspraken?
 • Wat doe je bij tegenslagen?
 • Wat gaat jou gemakkelijk af en voelt vertrouwd?
 • Wat is jouw natuurlijke manier van contact leggen met mensen?
 • Hoe uit jij jezelf?
 • Wat zijn de omgevingen waarin jij kansen ziet om uit te stappen?
 • Wat zou ik kunnen doen?

 

Formuleer voor jezelf eens, kijkend naar bovenstaande antwoorden, wat een mogelijke manier voor jou zou kunnen zijn in het benaderen van iemand in jou omgeving?

 

Geef antwoord op de onderstaande vragen en vorm zo een opdracht voor jezelf voor de komende week:

 • Wat ga ik doen? (Uit liefde iets voor een ander doen zoals een bloemetje geven/ kaartje schrijven/ vragen of je iemand kan helpen/ iemand uitnodigen voor een kopje koffie of voor het avondeten/ met iemand in gesprek gaan of wat vertellen)
 • Wie ga ik aanspreken? (bekende/onbekende?)
 • In welke omgeving ga je dat doen?
 • Wanneer ga je mensen aanspreken en hoe vaak?
 • Waarom ga je bovenstaande opdracht doen? Is er iets wat je wilt leren/afleren?
 • Schrijf dit voor jezelf op en vertel degene naast je de opdracht eens die je gaat doen.

Deel B Hoe bouw ik een bruggetje naar Gods waarheid. 

Doel

Leren een connectie te leggen van een algemeen onderwerp van waaruit je spreekt met iemand naar Gods waarheid, om van daaruit iets aan de ander mee te geven.

 

Context

Om zomaar op iemand af te stappen met als doel iets mee te geven, zonder dat je daarvoor een legitieme reden hebt is best vreemd. Maar eigenlijk heel mooi!  Dat jij iemand iets hebt gegeven, zonder daarvoor iets terug te krijgen. Dat je in jouw ontmoeting hebt laten zien dat je er voor die persoon was zonder bijbedoelingen, dringt bij de persoon waarschijnlijk pas goed door als je weer weg bent en er niks voor terug hebt gekregen.

 

Liefde geeft!

 

Als je een gesprek met iemand hebt en je hebt het verlangen iets van God te delen, is het best vaak lastig hoe het gesprek te leiden, zodat je de ruimte krijgt om hun iets mee te geven van het Evangelie van Jezus. Je hebt dit opborrelende verlangen namelijk niet voor niets. Je wilt er gehoor aan geven maar weet niet hoe. Hieronder beschrijf ik enkele voorvallen en geef ik tips die jou hierin kunnen helpen.

 

Beschrijving

Weten wat God zegt is stap één. Stap twee is het gesprek die kant op sturen dat je Gods waarheid ook kunt delen. We zoeken in een gesprek naar ruimte om dit te doen. Dit kan natuurlijk op heel verschillende manieren. Maar gebruik een manier die bij je past of die God jou duidelijk op je hart legt. Je kunt dus op iemand afstappen en zeggen: “Ik wilde je zeggen dat God enorm veel van jou houdt.” Super direct! Maar je kunt ook op iemand afstappen en zeggen: “Ik wil u graag een compliment geven over uw haar. Het ziet er echt heel erg mooi uit!” Ook direct maar op een andere manier toch heel persoonlijk. Van daaruit kun je kijken waar het gesprek heen gaat. Wat veel vaker zal voorkomen is dat je al een gesprek hebt n.a.v. een gewone gebeurtenis. Vanuit deze natuurlijke connectie ontstaat er een gesprek en kun je daarop doorbouwen. Dit vraagt om goed luisteren en aansluiting vinden bij de persoon. Zonder aansluiting is er geen connectie en staat iemand waarschijnlijk niet open voor wat jij te vertellen hebt. Onthoud een ding goed! Je komt altijd om iets te geven. Al is het een luisterend oor. De persoon voor je staat centraal en je geeft hem aandacht door te luisteren. Zonodig kun je daarna ook iets vertellen. Na de connectie mag je ruimte nemen om iets van God te laten zien of te vertellen, zodat mensen daarna ruimte krijgen om hun bedenkingen/gedachten te kunnen delen. Laat ze reageren, stel vragen, heb oprecht interesse in hun mening en standpunt. (Vermijd te allen tijde discussie). Je moet het gesprek dus wat sturen, met de gedachten dat jij hun iets wilt geven: iets van God liefde, zonder eigenbelang.

Als mensen vertellen, luister ik goed met mijn natuurlijke oren. Tegelijkertijd luister ik goed met mijn geestelijke oren naar datgene wat de Heilige Geest vanuit Zijn Woord bij mij naar binnen brengt. Openbaring vanuit Gods Woord dat aansluiting vindt bij datgene wat de persoon tegenover jou net heeft verteld. Je probeert niet te overtuigen maar zoekt ‘common ground’ en probeert te bemoedigen. Van het onderwerp van het gesprek bouw je als het ware een bruggetje naar Gods waarheid. Dat is een kwestie van oefenen en vertrouwen dat God jou de woorden geven zal.

 

Casus

Jouw collega Wilfred vertelt jou in vertrouwen het verhaal dat hij door zijn vriend Robert enorm is teleurgesteld. Hij kan er niet meer tegen maar durft hem er ook niet op aan te spreken. Robert heeft namelijk al drie keer met een smoes de afspraak die zij beide met elkaar hadden, afgezegd. Wilfred hoorde dit uit een betrouwbare bron. Terwijl Wilfred dit aan jou vertelt, is het natuurlijk zaak dat je goed luistert. Maar daarnaast ook goed luistert met je geestelijke oren en bidt om openbaring. Dat doe je allemaal terwijl je aan het luisteren bent naar je collega Wilfred. Nadat hij is uitgepraat zeg je bijvoorbeeld: “Zo man! Wat rot voor je dat je dat zo meemaakt en dat het je zo raakt.” Je geeft erkenning aan de persoon maar geeft dan ook iets extra’s, door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik kan me goed voorstellen dat dit enorm rot voor je voelt, ik zou het zelf ook enorm vervelend vinden. Maar een ding wat ik geleerd heb in mijn eigen leven is dat als ik mezelf afhankelijk maak van anderen door waarde toe te kennen aan hun reactie of datgene wat zij zeggen, ik mezelf kwetsbaar maak en deze negativiteit daardoor toelaat. Ik heb ontdekt dat als ik vasthoud aan hoe God over mij denkt en met mij omgaat, dit de enige manier is die echt iets over mij zegt …

Wat je doet is eigenlijk een brug bouwen naar Gods waarheid en deze spiegelen naar de ander. Je laat zien hoe we kunnen leven vanuit Gods perspectief.

 

Als je wilt, kun je dit evt. samen met iemand anders of in een groepje samen oefenen. De omstanders kunnen evt. feedback geven.

 

Ik geef bovenstaande ter illustratie. Gebruik dit nooit als truck of de manier! Gebruik de manieren die bij jou passen en bij het moment passen. Leer vooral God te vertrouwen dat hij jou wil en zal gebruiken en jou alles geeft wat je nodig hebt.  Het enige wat je mag doen is in het uitstappen op Hem vertrouwen. Gods Geest doet de rest dan door jou heen.

Ook al gaat hel wel eens fout of loopt het niet zoals je verwacht had. Je bent geslaagd in het gehoorzaam uitstappen als zoon of dochter van Hem. Hij is verantwoordelijk voor de zegen!

Terug