Groepsopdracht: Hoe bouw ik een bruggetje naar Gods waarheid?

Doel

Leren een connectie te leggen van een algemeen onderwerp van waaruit je spreekt met iemand naar Gods waarheid, om van daaruit iets aan de ander mee te geven.

Om zomaar op iemand af te stappen met als doel iets mee te geven, zonder dat je daarvoor een legitieme reden hebt, is best vreemd. Maar eigenlijk heel mooi!  Dat jij iemand iets hebt gegeven zonder daarvoor iets terug te hebben ontvangen. Dat je in jouw ontmoeting hebt laten zien dat je er voor die persoon was zonder bijbedoelingen, dringt bij de persoon waarschijnlijk pas goed door als je weer weg bent en er niks voor terug hebt gekregen.

 

Liefde geeft!

 

Als je een gesprek met iemand hebt en je hebt het verlangen iets van God te delen, is het best vaak lastig hoe het gesprek te leiden, zodat je de ruimte krijgt om hun iets mee te geven van het Evangelie van Jezus. Je hebt dit opborrelende verlangen namelijk niet voor niets. Je wilt er gehoor aan geven, maar weet niet hoe. Hieronder beschrijf ik enkele voorvallen en geef ik tips die jou hierin kunnen helpen.

Weten wat God zegt, is stap één. Stap twee is het gesprek die kant op sturen dat je Gods waarheid ook kunt delen. We zoeken in een gesprek naar ruimte om dit te doen. Dit kan natuurlijk op heel verschillende manieren. Maar gebruik een manier die bij jou past of die God jou duidelijk op je hart legt. Je kunt dus op iemand afstappen en zeggen: “Ik wilde je zeggen dat God enorm veel van jou houdt.” Superdirect! Maar je kunt ook op iemand afstappen en zeggen: “Ik wil u graag een compliment geven over uw haar. Het ziet er echt heel erg mooi uit!” Ook direct, maar op een andere manier toch heel persoonlijk. Van daaruit kun je kijken waar het gesprek heen gaat. Wat veel vaker zal voorkomen, is dat je al een gesprek hebt n.a.v. een gewone gebeurtenis. Vanuit deze natuurlijke connectie ontstaat er een gesprek en kun je daarop voortbouwen. Dit vraagt om goed luisteren en aansluiting vinden bij de persoon. Zonder aansluiting is er geen connectie en staat iemand waarschijnlijk niet open voor wat jij te vertellen hebt. Onthoud een ding goed! Je komt altijd om iets te geven. Al is het een luisterend oor. De persoon voor je staat centraal en je geeft hem aandacht door te luisteren. Zonodig kun je daarna ook iets vertellen. Na de connectie mag je ruimte nemen om iets van God te laten zien of te vertellen, zodat mensen daarna ruimte krijgen om hun bedenkingen/gedachten te kunnen delen. Laat ze reageren, stel vragen, heb oprecht interesse in hen als persoon, hun mening en standpunt. Vermijd te allen tijde discussie! Je moet het gesprek dus wat sturen, met de gedachten dat jij hun iets wilt geven: iets van Gods liefde, zonder eigenbelang.

Als mensen vertellen, luister ik goed met mijn natuurlijke oren. Tegelijkertijd luister ik goed met mijn geestelijke oren naar datgene wat de Heilige Geest vanuit Zijn Woord bij mij naar binnen brengt. Openbaring vanuit Gods Woord dat aansluiting vindt bij datgene wat de persoon tegenover jou net heeft verteld. Je probeert niet te overtuigen, maar zoekt een gemeenschappelijke basis en probeert te bemoedigen. Van het onderwerp van het gesprek bouw je als het ware een bruggetje naar Gods waarheid. Dat is een kwestie van oefenen en vertrouwen dat God jou de woorden geven zal.

 

Jouw collega Wilfred vertelt jou in vertrouwen het verhaal dat hij door zijn vriend Robert enorm is teleurgesteld. Hij kan er niet meer tegen, maar durft hem er ook niet op aan te spreken. Robert heeft namelijk al drie keer met een smoes de afspraak die zij beiden met elkaar hadden, afgezegd. Wilfred hoorde dit uit een betrouwbare bron. Terwijl Wilfred dit aan jou vertelt, is het natuurlijk zaak dat je goed luistert. Maar daarnaast ook goed luistert met je geestelijke oren en bidt om openbaring. Dat doe je allemaal, terwijl je aan het luisteren bent naar je collega Wilfred. Nadat hij is uitgepraat, zeg je bijvoorbeeld: “Zo man! Wat rot voor je dat je dat zo meemaakt en dat het je zo raakt.” Je geeft erkenning aan de persoon, maar geeft dan ook iets extra’s door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik kan me goed voorstellen dat dit enorm rot voor je voelt, ik zou het zelf ook enorm vervelend vinden. Maar een ding wat ik geleerd heb in mijn eigen leven, is dat ik, als ik mezelf afhankelijk maak van anderen door waarde toe te kennen aan hun reactie of datgene wat zij zeggen, mezelf kwetsbaar maak en deze negativiteit daardoor toelaat. Ik heb ontdekt dat, als ik vasthoud aan hoe God over mij denkt en met mij omgaat, dit de enige manier is die echt iets over mij zegt …

Wat je doet is eigenlijk een brug bouwen naar Gods waarheid en deze spiegelen naar de ander. Je laat zien hoe we kunnen leven vanuit Gods perspectief.

 

Bouw een brug naar Gods waarheid

 

Ik geef het bovenstaande ter illustratie. Gebruik dit nooit als truck of de manier! Gebruik de manieren die bij jou en bij het moment passen. Leer vooral God te vertrouwen dat hij jou wil en zal gebruiken en jou alles geeft wat je nodig hebt.  Het enige wat je mag doen, is in het uitstappen op Hem vertrouwen. Gods Geest doet de rest dan door jou heen.

Ook al gaat hel we eens fout of loopt het niet zoals je verwacht had. Je bent geslaagd in het gehoorzaam uitstappen als zoon of dochter van Hem. Hij is verantwoordelijk voor de zegen!

Opdracht

Bespreek in je groepje hoe jij een bruggetje zou kunnen maken en hoe dit bij jou past.

Terug